tiistai 10. syyskuuta 2024

Talonpoikaista raudanpolttoa Kaunislehdossa

 

Hyrynsalmen Kaunislehdossa harjoitettiin talonpoikaista raudanpolttoa 7.8.2024. Päivän järjestelyistä vastasivat ns. Ruukkiryhmän vapaaehtoiset, Hyrynsalmen kunta, Kainuun Museo ja Tornionlaakson museo.

Ruukkiryhmä sai alkunsa parisen vuotta sitten, kun vapaaehtoistoimijat, asiasta kiinnostuneet kunnat ja museotyötä harjoittavat yhdistykset Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla yhdistivät voimansa. Työn hedelmänä 23.8.2023 järjestettiin Rauta tutuksi – järvimalmiseminaari. Nyt noin vuosi myöhemmin Hyrynsalmen Kaunislehdossa päästiin polttamaan rautaa.

Hyrynsalmen Kaunislehdon rautahytit on rakennettu 1980-luvulla, ja niissä voidaan rikastaa järvi- tai suomalmia. Kyse on siis talonpoikaisesta raudanpoltosta. Kaunislehdon rautahyttien historiaan liittyy myös mielenkiintoinen sivujuonne populäärikulttuuriin, kun Kaunislehdossa kuvatiin TV2:n Elias vaeltaja -tuotantoa, joka valmistui 1985. Viime vuosina kyseistä sarjaa ei ole tiedettävästi esitetty televisiossa tai Yle Areenassa. https://www.imdb.com/title/tt0377848/

Raudanpolttoa on tarkoitus jatkaa Kaunislehdossa myös tulevina vuosina, koska sitä on kaavailtu osaksi Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumaa.

Palaa Kaunislehdossa järjestetyn päivän tunnelmiin oheisesta videosta:


Teksti ja video: Jarkko Kauppinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti