torstai 30. toukokuuta 2024

Kohota korven nainen - elämäntarinoita Kainuusta, osa 18. Anna Gretha (Margaretha) Trolin

(n. 1725  - 16.8.1746) 

Anna Gretha Trolin muutti Kajaaniin noin kolmivuotiaana, kun isä Diedrik Trolin määrättiin Kajaanin linnanpäälliköksi. Perhe muutti lähelle linnanraunioita kartanoon, jonka tontti on nykyään osoitteeltaan Brahenkatu 20. Pihaan kuljettiin portista ja tontilla oli useita ulkorakennuksia, ainakin navetta, kellari, käymälä ja sauna. Annan lapsuudesta tiedetään vähän, mutta noin 20-vuotiaana Anna muisteli, etteivät hänen vanhempansa koskaan olleet oikein ja Jumalan sanalla häntä opettaneet, vaan heidän harva opetuksensa oli ollut vain kiroilemista ja noitumista. Äitinsä myös kuritti häntä fyysisesti. Huhut kertoivat, että perhettä syytettiin epäsiveellisestä elämästä Kajaanissa, ja Annan vanhemmat kohtelivat palvelijoitaan huonosti. Kartanossa keitettiin viinaa ja pantiin olutta ahkerasti, mikä voi olla osatekijä perhe-elämän haasteisiin. Ajat olivat hankalat pikkuvihan myötä, ja Annan kohtalo oli joutua sodan jalkoihin. 

Annan kerrottiin olleen kaunis, mutta villi, ovela ja kuumaverinen. Kerran noin 16-vuotiaana hän huijasi äitiään kertomalla, että yksi hieho oli kipeä, ja pyysi saisiko tämän vuoksi mennä navettaan nukkumaan.  Äiti suostui, mutta tytär olikin hiipinyt saunalle herättämään renki Olli Karppista. Annan kerrotaan olleen rengin kanssa useampanakin yönä.  

1740-luku oli Kajaanissa levotonta aikaa. Pikkuvihan myötä Kajaanin kaupunkiin saapui venäläisiä kasakoita, ja 13.9.1742 myös Trolinien kotitaloon asettui heitä asumaan. Kulkutaudit levisivät tuolloin sotatilan myötä, ja Kajaanissakin kuolleisuus kasvoi voimakkaasti. Annan isä Diedrik kuoli 20.9.1742. Annan kerrottiin myöhemmin jopa toivoneen isänsä kuolemaa, jotta hän pääsisi elämään vapaampaa elämää.  

Anna Trolin katselemassa kotinsa ikkunasta Kajaaninjoelle. Kuva: Ville Penttinen

Venäläinen kapteeni Scheraeff asui Trolinien luona. Hän mieltyi Annaan ja kysyi tämän vanhemmilta, saisiko mennä naimisiin Annan kanssa. Vaikeiden aikojen myötä äiti oli ollut tähän myöntyväinen. Scheraeff antoi kultasormuksen kihlojen merkiksi, mutta kirkkoherra Backman ei pystynyt vihkimään kreikkalaiskatolista miestä ja luterilaista naista. Anna synnytti pariskunnan lapsen ennenaikaisena kuolleena heinäkuussa 1743. Pahat puheet epäilivät, että Anna olisi murhannut lapsensa. Tästä ei ollut tarpeeksi käräjillä todisteita ja Anna vapautui syytteistä. Kapteeni Scheraeff sai käskyn siirtyä Pietariin, eikä Anna kuullut hänestä enää. Pahat puheet kertoivat Annan seurustelleen samaan aikaan kahden muunkin venäläisen sotamiehen kanssa, mutta tästä ei ollut kuin sanoja todisteina.  

Anna lähti puheita karkuun Tukholmaan kesäkuussa 1744. Siellä hän tapasi aseistusmestari Colvinin. Pari olisi tahtonut mennä naimisiin, mutta Annan äiti kielsi tämän. Tukholmasta palatessaan syyskuussa 1745 Anna tutustui laivalla oululaiseen kauppias Neoviukseen, joka teki eroa aiemmasta karanneesta vaimostaan. Hänelle ei ollut myönnetty vielä virallista eroa, mutta siitä huolimatta Anna ja Neovius tekivät Hailuodossa avioliittolupauksen 25.10.1745. Joulukuun alussa Anna palasi Kajaaniin ja helmikuun 18. ja 19. välisenä yönä vuonna 1746 hän synnytti jälleen vauvan, omien sanojensa mukaan hänen ja Neoviuksen keskosen. Lapsenruumis kuitenkin löydettiin Annan kotikartanon ulkorakennuksen lattian alta. Annan piti tunnustaa tehneensä lapsenmurhan. Selvisi, että vauva olikin ollut täysiaikainen ja näin aseistusmestari Colvinin. Anna Margaretha Trolin tuomittiin ja teloittaja Mikael Dahl mestasi hänet Kajaanin Tullikalliolla 16. elokuuta 1746.

Lähteet: 

Claudelin H. W.: Kaupunkimme kaameat murhenäytelmät n. 200 vuotta sitten. Kajaani. 1934-1935.

Claudelin H. W. Kajaanin linnanneidon surullinen tarina. Kaleva, 06.12.1933.

Tyrkkö Martti:Kajaanin kaupungin historia II 1717-1809. 1947. Uusintapainos 1980.

Teksti ja kuvat: Henna Kettunen ja Ville Penttinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti