maanantai 16. syyskuuta 2024

Lelumuseo Eilisen lapset ja Leikityt lelut

Lelumuseo Eilisen lapset ja Leikityt lelut on paltamolaisen Meteli seis. ry:n ylläpitämä museo, joka sijaitsee vähän matkan päässä Paltamon keskustasta. Meteli seis. ry on yleishyödyllinen kulttuuriyhdistys, joka vaalii Paltamon historiaa ja edistää sen kulttuuria ja matkailun yleisiä edellytyksiä.

Lelumuseon päärakennuksena eli näyttelypirttinä toimii Kanerva-niminen talo vuodelta 1914. Homaset ostivat talon vuonna 2002 ja rupesivat kunnostamaan sitä ja pihapiiriä vähitellen museokäyttöön. Perusnäyttelynä on vuodesta 2009 asti toiminut Eija ja Tapani Homasen perheen tuottama Eilisen lapset ja Leikityt lelut. Siinä on esillä laaja kattaus esimerkiksi nalleja, pehmoeläimiä, mekaanisia leluja, nukkeja ja kipsiveistoksia. Museon perusnäyttelyä on uudistettu Homasten toimesta tasaisin väliajoin: vuonna 2018 pihapiiriin ilmestyi Mökötysmökki, jonne vieras voi vetäytyä mietiskelemään vaikkapa sinisiä ajatuksia. Neljä vuotta sitten kesällä 2020 valmistui vaihtuvien näyttelyiden tila Lupotusluhti.

Paltamon lelumuseon laajaan kokoelmaan kuuluu muun muassa 1900 kipsiveistosta, joista osa on italialaislähtöisen Magi-suvun valmistamia: näitä veistoksia myytiin Suomessa 1920-luvulta lähtien ja vielä 1950–1970-luvuilla. Magit olivat lähtöisin Italian Toscanan alueelta, josta 6 veljestä muutti 1900-luvun alussa Pietariin. Olot uudessa kotimaassa kävivät kehnoiksi Venäjän vallankumouksen myötä ja niinpä veljessarja muutti Helsinkiin, jossa menestyvää liiketoimintaa jatkettiin. Ruotsissa samankaltaisia patsaita valmisti Bernard konstgjuteri, jonka tuotteita löytyy myös näyttelystä.

Museon kokoelmien kartuttaminen on ollut vuosikymmeniä kestänyt projekti. Homaset itse ovat kuvanneet lelu- ja veistoskokoelman kartuttamista seuraavasti:

”Kesälomaretket pienellä Fiatilla 1980-luvulla ovat jääneet mieleen. ensin ajettiin Tornionjokilaaksoon, josta lähdettiin koluamaan Pohjanmaan rannikkoseudun pieniä paikkakuntia läpi. Käyntikohteita olivat mitä moninaisimmat osto- ja myyntiliikkeet navetan päädyissä ja sievissä pikkukaupungeissa. Se oli jo saavutus, kun yksi mielenkiintoinen patsas löytyi kaiken roinan keskeltä”.

Paltamon lelumuseon tarina löytyy Eija Homasen kertomana Kainuun Museon YouTubesta:


Teksti ja video: Jarkko Kauppinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti