maanantai 25. kesäkuuta 2018

Suomussalmen kotiseutumuseo huokuu historiaa

Kuva: Veera Korhonen


Suomussalmen kotiseutumuseon esineistö on karttunut yksittäisten ihmisten tekemillä lahjoituksilla. Luetteloituja esineitä löytyy museon kokoelmasta jo lähes tuhat kappaletta. Laajin yhtenäinen esineistö saatiin museolle 1980-luvulla, kun Suomussalmen kunta osti seppä Härkösen perikunnalta Hermanni Härkösen käytössä olleen pajan esineistöineen.



Hevosenkenkiä. Kuva: Veera Korhonen

Sepän pajan ahjossa kuumennettiin raudan sulattamista varten puuhiiliä joihin saatiin polttamalla korkea lämpötila. Palkeilla pumpattiin ahjon kuumiin hiiliin ilmaa. Palkeiden sivuissa käytettiin nahkaa ja palkeita liikuteltiin käsin painettavalla vivulla. Sepän pajan tärkeä työkalu on takoma-alusta, alasin, joka on kiinnitetty tukevaan pölkkyyn kiinni. Alasimen toinen pää on kapea metallin pyöristystyön suorittamista varten.


Työkaluja talon töihin. Kuva: Veera Korhonen
Sirppejä orrella. Kuva: Veera Korhonen




Alanteen pirtin tupaa. Kuva: Veera Korhonen
Museon päärakennukseksi valikoitui Eemeli, Eeru ja Einari Heikkisen lahjoittama Alanteen talon päärakennus, Alanteen pirtti. Vienaan kulkevan vesireitin varrella, Alanteen järven rannalla sijainnut suurikokoinen savupirtti ja kammari-siipi siirrettiin museon päärakennukseksi. Myöhemmin museolle on siirretty hirsirakennuksia ympäri pitäjää, ne kaikki kertovat vuosisatoja vanhoista hirsirakentamisen perinteestä ja menneen ajan ihmisten elämäntavoista.





Kuva: Veera Korhonen

Kainuulaisten elämäntapoja tutkinut Samuli Paulaharju toteaa kainuulaisista taloista näin vuonna 1922: ”Leveät penkit ovat pitkin seinänviertä ja peränurkassa pitkä pöytä. Pirtin lukuisilla orsilla on kaikilla oma tehtävänsä. Paksut orret oven yläpuolella ovat halko-orsia ja tarvispuiden kuivaustelineitä, päreorret kasinassa päreitä varten, koukkorsi lieden päällä patakoukun ripustimena, kinnasorrret keskipirtillä kintaiden kannattajina, sitten on vielä leipäortta, tupakkiortta sekä monia vaaterorsia huiveille, esiliinoille, hameille ja muillekkin pukineille.” 


Alanteen pirtin tuvan uuni. Kuva: Veera Korhonen
Paulaharjun mukaan kainuulainen asuinrakennus käsitti asuinpirtin ja eteispirtin eli eteisen, jonka välissä oli porstua. Porstuan perässä kamari, jos toinenenkin jossa oli köökki, eli keittiö. Huoneita rakennettiin usein eri aikoina, joten huonekorkeus saattoi vaihdella. Alanteen pirtissä huonekorkeus on päätä huimaava, porstua ja kammarit sen sijaan ovat reilun kahden metrin korkuisia.




Kuva: Veera Korhonen



Nämä ja lukuisat muut hirsirakennukset savusaunoineen, navettoineen ja riihineen houkuttelevat jopa tuhansia vierailijoita vuosittain. Kotiseutumuseon pihapiirissä huokuva historia kiehtoo matkailijoita saapumaan paikalle aina uudelleen ja uudelleen. Suomussalmen kotiseutumuseolla järjestetään kesäisin useita tapahtumia, kuten juhannusaaton juhla, lastentapahtumapäivä sekä perinnepäivä.




Kuva: Veera Korhonen


Avoinna:
Kesäisin tiistai – sunnuntai klo 10-18, maanantaisin suljettu.
Kesän 2018 aukioloaika 17.6. – 19.8.2018.




Kuva: Veera Korhonen


Kuva: Veera Korhonen
 Kesän tapahtumia 2018:

Su 17.6. klo 10  Museon ovet avautuvat kesäkaudelle. Vapaa pääsy!

Pe 22.6. klo 11 Juhannusjuhla

Ke 11.7. klo 13 Lastentapahtuma

La 21.7. klo 11 Perinnepäivä

Su 29.7. klo 14 Suviseurat

Kuva: Veera Korhonen





Kuva: Veera Korhonen
 Palvelut:

Museokauppa, opaskierrokset pyydettäessä, WC
Pääsymaksu:
Aikuiset 3€, lapset 2€ (12 sivua pitkä toiminallinen sarjakuva tehtävärata kirjanen sisältyy pääsymaksuun)
KAIKU-kortilla ilmainen sisäänpääsy



Kuva: Veera Korhonen


Osoite:
Kirkkotie 35, 89800 Suomussalmi
Koordinaatit:
64.915200 N
28.989373 E
Suomussalmen kirkonkylältä museolle 2 km

Kuntakeskuksesta Ämmänsaaresta museolle 12 km



Kuva: Veera Korhonen

Kuva: Veera Korhonen

Yhteystiedot:
Museon puhelinnumero aukiolokaudella
p. +358(0)44 777 3184

Museon aukiolokauden ulkopuolella yhteydenotot
Suomussalmen kunnan kulttuuritoimisto
Joni Kinnunen p. +358(0)44 511 9871
joni.kinnunen(at)suomussalmi.fi


Kuva: Veera Korhonen


Museossa seikkailevat Nalli ja Kärppy. Kuva: Veera Korhonen
Museon tehtäväradoissa on hyödynnetty museon esineistöä ja ympäristöä monipuolisesti, ne soveltuvat sisällöltään kaikenikäsille museovieraille. Sarjakuvatehtäväkirjan saat pääsymaksun yhteydessä museokaupasta. Lisäksi tarjolla on historia tietoa sisältävä museon mediaopas, joka on suunniteltu nuoria silmällä pitäen. Mediaoppaaseen pääset alla olevasta linkistä. Pääset etsimään raunioiden aarretta, taikaluuta ja avaimia. Sarjakuvan muotoon kirjoitetut tehtäväradat voi tehdä yksin tai kaverin kanssa. Riittää kun porukassa on lukutaitoinen henkilö. Kysy apua museon henkilökunnalta, jos jokin pulma ei ratkea, he auttavat mielellään sinua eteenpäin. 

Lisäksi tarjolla on historia tietoa sisältävä museon mediaopas, joka on suunniteltu erityisesti nuoria silmällä pitäen. Mediaoppaaseen pääset tästä. 





Teksti ja kuvat: Veera Korhonen, viestintäsuunnittelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti