tiistai 10. tammikuuta 2017

Paperinukkenäyttely Vaalan kirjastolle


Kainuun Museon paperinukkenäyttelyn voi nähdä Vaalan kirjastolla helmikuun ajan.

Kainuun Museolla avautui lokakuussa 2016 Haaveiden aika – lapsuuden paperinuket ja kiiltokuvat -näyttely. Esillä on paperinukkeja, kiiltokuvia ja muistokirjoja eri aikakausilta. Vanhimmat näyttelyssä esillä olevat paperinuket ovat 1930-luvulta. Tuoreimmat paperinuket ovat 1990-luvun tuotantoa.

Paperinuket olivat varsin suosittuja 1920- ja 1930-luvuilla, mutta erityisesti sota-aikana elettiin paperinukkien kulta-aikaa.

Näyttelyssä on esillä kollaasi eri aikakausien paperinukeista, josta voi yhdellä silmäyksellä nähdä paperinukkien muotokielen muuttumisen vuosikymmenten aikana. 1920-1940-luvuilla suosittiin sieviä, pyöreitä lapsihahmoja. 1950-luvulta eteenpäin yleistyivät myös viehkeät nuoret naishahmot upeine vaateparsineen, jotka edustivat takuulla jokaisen tytön unelmapukeutumista.

Nuket kuvastivat aikansa muotia: 1950-luvun paperinukkien kapeaa vyötäröä korostivat istuvat leikkaukset, 1970-luvun nukkien leveät lahkeet liehuivat leikkituulessa. Paperinuket olivatkin alkuaan uuden muodin sanansaattajia, ”paperimannekiineja”. Euroopassa välitettiin tietoja pukumuodin muutoksista nukkien avulla jo 1300-luvulta lähtien.
Näyttelyssä on esillä myös kiiltokuvia ja muistokirjoja. Kiiltokuvien historia johtaa Saksaan, missä alettiin painaa kiiltokuvia jo 1800-luvulla. Väripainotekniikan kehittyminen mahdollisti värikkäiden painotuotteiden tekemisen, minkä seurauksena leivonnaislaatikoita ja hajuvesipulloja koristivat etiketit. Myös värikkäitä kortteja valmistettiin, ja samalla onnittelukorttien antaminen yleistyi. Tultaessa 1860-luvulle painotekniikka oli jo niin kehittynyt, että kiiltokuvia voitiin valmistaa suuria määriä kohtuuhintaan.


Esineet ovat peräisin paltamolaisten Eija ja Tapani Homasen kokoelmasta. Homasten ylläpitämään lelunäyttelyyn voi tutustua kesäisin Paltamon Metelissä, historiallisessa Kanervan hirsitalossa.

 
Näyttely museolla on nyt päättynyt, mutta Homasten toiveesta näyttely lähtee kiertämään Vaalan kirjastoon. Haaveiden aika -näyttelyn voi nähdä Vaalan kirjastossa vielä helmikuun 2017 ajan.

Nyt paperinuket odottelevat näyttelyn alkamista museon varastossa - varsin hyvässä seurassa!

Teksti ja kuvat: Anna Laakkonen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti