tiistai 28. kesäkuuta 2016

Yhdessä eteenpäin

Tänä kesänä Kainuun museoita kierrellessään saattaa museovierailullaan huomata esitteiden ynnä muiden joukossa keltaisen kävijäkyselylomakkeen. Kävijäkyselyllä kartoitetaan kesän ajan sitä, mitä asiakkaat ajattelevat museoista: mitkä asioista toimivat jo sellaisenaan kuin ne nyt ovat ja mitkä asiat kaipaisivat vielä pientä viilausta. Jos kyselylomake on mennyt museovierailulla sivu suun, mutta haluat kuitenkin vaikuttaa omalla mielipiteelläsi niin, eipä hätää, kyselyyn voi vastata myös täällä: Kainuun museoiden kävijäkysely

Mutta miksi olemme kiinnostuneita asiakkaiden mielipiteistä juuri nyt? Keväällä Museovirastosta tuli ilouutinen: Kainuun Museolle myönnettiin 18 000 euron innovatiivisten hankkeiden avustus Yhdessä eteenpäin – Kainuun paikallismuseoiden kehittämishankkeeseen. Kesän aikana toteutettava kävijäkysely on alkusysäys työlle ja sen pohjalta syksyn aikana lähdetään hankkeessa liikkeelle.

Yhdessä eteenpäin -hankkeen tavoitteena on vahvistaa paikallismuseoiden välistä yhteistyötä ja kiinnittää huomiota muun muassa museoiden kokoelmanhallintakysymyksiin. Kokoelmanhallinnassa tärkeään rooliin nousevat kokoelmaohjelmat ja niiden työstäminen, sillä ne antavat pitkällä tähtäimellä paikallismuseoiden toiminnalle suuntaviitat. Toisaalta myös museoiden näkyvyyden lisääminen sekä markkinoinnin ja yleisötyön vahvistaminen tulevat olemaan hankkeen keskeisiä tavoitteita. Yksi konkreettinen esimerkki näkyvyyden parantamisesta on Kainuun museoiden yhteisesitteen päivittäminen uuteen muotoon niin, että siitä tulee sekä matkailijoita että paikallisia asukkaita palveleva kulttuuriperintöä valottavat tietopaketti.

Tällä hetkellä paikallismuseoiden toimintaa kehittävät hankkeet ovat vahvasti pinnalla eri puolilla Suomea, esimerkiksi K. H. Renlundin museossa – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseossa Kokkolassa on alkanut hanke Meidän museo, jonka tavoitteet ovat hyvin samankaltaiset kuin täällä meillä Kainuussa. Ja löytyyhän meiltä kehittämisintoa myös omasta takaa, sillä Suomussalmella on käynnistynyt mielenkiintoinen hanke Tarinat eloon, jonka tavoitteena on kehittää Suomussalmen kotiseutumuseon toimintoja. Lisää tämän hankkeen suunnitelmista tulemme kuulemaan täällä blogissa kesän aikana, mutta maistiaisia voi käydä hakemassa täältä: Tarinat eloon

Kehittämisintoa on siis kovasti ja yhteistyökumppaneita löytyy sekä läheltä että kaukaa. Siispä ei muuta kuin yhdessä eteenpäin!

Yhdessä eteenpäin veneen kanssa pitkin vetomöljää! Kuva: Kainuun museon kuva-arkisto.

Ulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti