torstai 21. maaliskuuta 2024

Kainuun Museon kokoelmamuuton lyhyt oppimäärä

Kainuun museossa on tällä hetkellä käynnissä museokokoelmien muuttoprosessi. Muutossa museon kokoelmaesineet liikkuvat kokoelmatiloista toiseen. Kokoelmamuuton tarkoituksena on taata museon kokoelmaesineille entistä paremmat säilytystilat ja -olosuhteet. Kainuun museon kokoelmamuutto sai alkunsa museon yhden kokoelmatilan luopumisesta ja poistuvan kokoelmatilan tilalle uuden kokoelmatilan hankkimisesta. Kainuun museolla on tällä hetkellä hajautettuna sen kokoelmia 4:ssä eri yksikössä, joiden välillä museoesineet tulevat siirtymään kategorioittain kokoelmatilasta toiseen kokoelmamuuton aikana. Muuttoprosessi Kainuun museolla on normaalia kokoelmamuuttoa haasteellisempi, sillä poistuvan kokoelmatilan esineitä ei voi viedä museon uuteen kokoelmatilaan niiden suuren koon vuoksi. Tämän takia kokoelmamuutossa tullaan järjestelemään museon kaikki varastotilat uusiksi esineiden kokojen ja kategorioiden perusteella. Uuteen museon kokoelmatilaan siirretään esimerkiksi museon huonekalukokoelmaa, kun taas poistuvasta kokoelmatilasta pyritään siirtämään museon suurimpia kokoelmaesineitä, kuten isoja veneitä ja maatalouskoneita, niille sopivampaan säilytystilaan.

Kainuun museon taulukokoelman säilytystilaa loppuvuodesta 2023.

Kainuun museon kokoelmamuuton valmistelut ovat alkaneet jo vuonna 2021. Vuonna 2023 museo sai vihdoinkin avaimet uuteen kokoelmatilaan ja saman vuoden syksyn aikana muutto lähti täyspäiväisesti käytiin. Kainuun museon muutosta vastaa Kainuun museon kokoelma-amanuenssi Jaana Liukkonen, jolla on museoiden kokoelmamuutoista kokemusta yli kolmen vuoden ajalta. Muutossa tiiviisti amanuenssia avustaa Kainuun museon museomestari Aleksi Kiiski, joka on vastuussa muun muassa muutossa tarvittavien rakenteiden, tekniikan ja olosuhteiden suunnittelusta, toteutuksesta ja valvonnasta. Lisäksi muutossa on ollut mukana muun muassa harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä. Kainuun museon kokoelmamuutto jatkuu luultavasti vähintäänkin vuoteen 2025 asti ja nopean muuton sijaan museo pyrkiikin takaamaan huolellisesti suoritetun kokoelmamuuton, jossa se takaa esineilleen huomattavasti edellistä paremmat säilytysratkaisut ja -olosuhteet. Museomuutossa muuton vaiheiden huolellinen suunnittelu on olennaista, jotta museohenkilökunta osaa varautua muuton aikana kohdattaviin haastaviin tilanteisiin mahdollisimman hyvin.

Tähän mennessä Kainuun museon kokoelmamuutossa on saatu muutettua uuteen kokoelmatilaan museon taulukokoelma, huonekalukokoelman topatut esineet, kuten esimerkiksi sohvat ja tuolit, sekä täytettyjen eläimien kokoelma. Kevään 2024 aikana muutossa keskitytään museon muihin istuimiin, kuten tuoleihin, sohviin ja penkkeihin, joissa ei ole pehmusteita.

Kainuun museon uutta kokoelmatilaa ja muutettuja tuoleja ja sohvia hyllytettynä maaliskuussa 2024.


Kokoelmamuutossa kokoelmaesineet käyvät läpi seuraavanlaisen prosessin: Ensin kartoitetaan muutettavien esineiden joukko. Kokoelmamuuton laajuuden takia on syytä keskittyä esimerkiksi tiettyyn kategoriaan kerrallaan, kuten esimerkiksi erilaisiin istuimiin, kuten sohviin, tuoleihin, penkkeihin, jakkaroihin jne. Kokoelmajärjestelmästä etsitään hakusanoilla muutettavat esineet ja niiden sijainnit, jotka listataan. Tämän jälkeen esineet pyritään siirtämään pois hylly-yksiköistään odottamaan puhdistus- ja pakkausprosessia. Kokoelmatilaan järjestellään oma pakkaus- ja puhdistusalue, jossa voidaan työskennellä yhdessä tai itsenäisesti riippuen pakattavan museoesineen ominaisuuksista, kuten esimerkiksi koosta. 

Esine puhdistetaan joko imuroimalla tai kuivalla liinalla, jos se on esineen kunnon takia mahdollista, jonka jälkeen esine kuvataan useasta suunnasta kattavasti. Tämän jälkeen aloitetaan pakkausprosessi, joka alkaa esineen suojaamisella puuvillakankaalla. Kangas kiinnitetään/kiristetään puuvillalangalla itseensä esineeseen kajoamatta. Kangas suojaa esinettä pintapölyltä. Tämän jälkeen riippuen esineestä (pakastetaanko vai ei) esine suojataan joko kuplamuovilla tai rakennusmuovilla. Kuplamuovilla suojataan mahdolliset esineen herkät kohdat, kuten esimerkiksi tuolien jalat ja ne kiinnitetään kiristekalvon avulla esineeseen. Esine siirretään uuteen esinetilaan. Tarpeen mukaan ennen uuteen kokoelmatilaan siirtymistä se laitetaan karanteeniin tai pakastetaan. Uudessa kokoelmatilassa esineen pakkausmuovi puretaan esineen päältä ja esine asetetaan omalle paikalleen uudessa kokoelmatilassa.

Museon kokoelmatuoleja ja sohvia odottamassa pakastusta ja muuttosiirtoa vuoden 2024 alkupuolella Kainuun museon uuteen kokoelmatilaan.


Kainuun museon kokoelmamuutto etenee hitaasti mutta varmasti. Museolla ollaan optimistisia museon kokoelmien tulevaisuudesta muuton tiimoilta tulevien parannusten takia. Kokoelmamuuton lopputulos takaa Kainuun museon tärkeän kokoelmatyötehtävän laadullista jatkumista tulevaisuuteen ja takaa museon kokoelmaesineille hyvät mahdollisuudet säilyä museon kokoelmissa tuleville sukupolville.

Teksti ja kuvat: Jenna Kovalainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti